Dompelcontainer en alternatieven bij incidenten met elektrische personenauto’s

25-02-2021 969 keer bekeken

Dompelcontainers kunnen door bergers effectief worden ingezet om de gevolgen van een batterijbrand te beperken, maar zijn niet in elke situatie even goed toepasbaar.

De werkgroep Veiligheid elektrisch vervoer van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur heeft het IFV daarom gevraagd onderzoek te doen naar de dompelcontainer en naar mogelijke alternatieven.

Het onderzoek, dat is gebaseerd op een literatuurstudie, interviews en expert opinion, heeft zich beperkt tot de inzet van dompelcontainers bij incidenten met elektrische personenauto’s. Hierbij is uitgegaan van drie incidentscenario’s:

  • brand in een elektrisch personenvoertuig waarbij het accupakket is betrokken; voertuig goed bereikbaar
  • brand in een elektrisch personenvoertuig waarbij het accupakket is betrokken; voertuig lastig bereikbaar
  • brand of ongeval met een elektrisch personenvoertuig waarbij het accupakket gemanipuleerd is; mogelijk instabiel.

Dompelcontainer bijna altijd de beste methode
De onderzoekers constateren dat de effectiviteit van een dompelcontainer afhangt van de mate waarin het water het accupakket en de batterijcellen kan bereiken. Het gebruik van een dompelcontainer is relatief eenvoudig, Maar op lastige bereikbare incidentlocaties (bijvoorbeeld in parkeergarages) is de container minder praktisch. En ook tijdens het afvoeren van een geborgen voertuig blijft het opletten op eventuele herontbranding van het accupakket in de dompelcontainer.

Alternatieven voor een dompelcontainer zijn een Salvagecontainer, Coldcutter, e-Bluslans, mobiele sprinkler, mobiel waterbad en een brandwerende deken. Deze zijn beoordeeld op een scala aan indicatoren, waarna vervolgens een totaal oordeel is gegeven. Uit het onderzoek blijkt dat plaatsing en eventueel onderdompeling van het voertuig in een dompelcontainer bijna altijd de beste methode is. In vergelijking met de andere maatregelen is een dompelcontainer relatief veilig in gebruik, heeft deze een groot koelend effect en blijft de milieubelasting beperkt.

Mobiele sprinkler voor lastig bereikbare plaats
Als het voertuig op een lastig bereikbare plaats staat, is een mobiele sprinkler het beste middel. Dit omdat de sprinkler snel is in te zetten, relatief veilig en praktisch in gebruik. Voor het veilig afvoeren van een personenauto waarvan onbekend is of het accupakket is gemanipuleerd, is ook hier de dompelcontainer (zonder onderdompelen) het meest geschikte middel.

Download
Onderzoek dompelcontainers. Een beoordeling van de dompelcontainer en mogelijke alternatieven

 

Cookie-instellingen