Gemeenten krijgen steeds belangrijkere rol bij elektrificatie logistiek

08-02-2023 1834 keer bekeken

Steeds meer gemeenten krijgen vragen van ondernemers over de verduurzaming van het logistieke wagenpark. Dit wordt versterkt door de komst van Zero Emissie (ZE) zones vanaf 2025. De vragen gaan o.a. over de aanschaf van elektrische voertuigen, maar ook vaak over logistieke laadinfrastructuur.

De uitdaging om genoeg laadinfrastructuur te realiseren wordt steeds urgenter. Voornamelijk in gebieden waar sprake is van netcongestie (file op het elektriciteitsnetwerk) vragen ondernemers hoe ze diesel bestelbussen en vrachtwagens kunnen inruilen voor elektrisch vervoer.

Webinar logistieke laadinfrastructuur

De NAL werkgroep Logistiek, de NAL Vliegende Brigade en het Samenwerkingsproject Expertpool Stadslogistiek (SPES) organiseerden een webinar. Hier werd een grote groep gemeenten geïnformeerd over wat er al ligt aan kennis op het gebied van logistieke laadinfrastructuur. Daarnaast kregen de deelnemers aan het webinar de gelegenheid vragen te stellen en eigen ervaringen te delen. Dit webinar is één van de bijeenkomsten die de werkgroep Logistiek en de Vliegende Brigade organiseren om gemeenten te informeren. 

Vliegende Brigade

De Vliegende Brigade is sinds maart 2022 actief. Zij zetten zich samen met de NAL-regio’s in om de verwachte laadbehoefte voor elektrisch vervoer in kaart te brengen en knelpunten in de aanleg weg te nemen. Wil je zien wat de Vliegende Brigade voor NAL regio’s, gemeenten en ondernemers kan betekenen? Bekijk dan deze infographic.

Hulp bij logistieke laadinfrastructuur

De NAL biedt gemeenten en ondernemers veel kennis en voorbeelden en wil hen graag helpen bij (logistieke) laadinfrastructuur. Tijdens het webinar werd voornamelijk gefocust op een drietal hulpmiddelen, specifiek voor gemeenten:

  1. Factsheets Laden op Bedrijventerreinen voor gemeenten
  2. Instrumentenkistje elektrisch rijden voor (logistiek) ondernemers
  3. Handreiking uitrol laadinfra bedrijventerreinen

Factsheets Laden op bedrijventerreinen

Dit is een reeks van 7 factsheets die gemeenten kunnen helpen laadprognoses te vertalen naar beleid. Bijvoorbeeld over de basis van logistiek laden, prognoses (verschillen, wat je ermee kunt en hoe je ze kunt checken in de praktijk) en de verschillende stakeholders. De factsheets zijn hier te vinden.

Instrumentenkistje elektrisch rijden

De G4-gemeenten en de Vliegende Brigade ontwikkelen samen een instrumentenkistje met de belangrijkste documenten en hulpmiddelen over ZE-logistiek en benodigde laadinfrastructuur. De opzet is een klantreis, waarbij de ondernemer hulp kan krijgen bij de stappen die hij of zij kan doorlopen. Tijdens het webinar werden een paar van de belangrijkste documenten uit het instrumentenkistje besproken, waaronder het rapport over mitigerende maatregelen bij netcongestie en de TCO tool voor laadpleinen.
 

Handreiking uitrol laadinfra bedrijventerreinen

Tijdens het webinar is ook de handreiking uitrol laadinfra bedrijventerreinen in grote lijnen gepresenteerd. Deze handreiking is speciaal opgesteld voor beleidsmakers die net beginnen met logistiek laden. De handreiking geeft onder meer inzicht in de beleidsknoppen waar je aan kunt draaien om de uitrol van laadinfra op bedrijventerreinen slim en gecontroleerd te laten verlopen.  Welke rol pak je als gemeente daarbij? De handreiking vind je hier.

Meer logistiek laden

Al met al was het een interactieve sessie met veel positieve energie. We kijken uit naar het volgende webinar. Ook organiseren we een Masterclass logistiek laden voor gemeenten in april/mei van dit jaar. Daarover later meer!

Meer informatie

Vliegende Brigade: Frank Bouma, Suzanne Brands, vliegendebrigade-nal@rvo.nl
NAL logistiek: Robert van den Hoed, rvandenhoed@nklnederland.nl
SPES: Remco Hoogma, relatiemanager.spes@opwegnaarzes.nl

Cookie-instellingen