NAL opschalingsprogramma ‘Slim Laden voor Iedereen’ update juli 2024

25-07-2024 309 keer bekeken

Met deze periodieke update informeren we je over de belangrijkste ontwikkelingen van het uitvoeringsprogramma ‘Slim Laden voor Iedereen (SLVI).

Nieuwe monitor Slim laden

Het NAL programma Slim Laden voor Iedereen (SLvI) heeft een nieuwe monitor Slim Laden ontwikkeld. In deze monitor houden we de voortgang van slim laden in Nederland bij. In de monitor staat informatie over de beschikbaarheid van slim laden, de bereidheid van EV-rijders tot slim laden en de aantrekkelijkheid van het aanbod. De monitor is interessant voor NAL-regio’s, professionals in de laadinfrastructuur, laadpaalexploitanten, beleidsmakers en energieleveranciers. De monitor is opgezet door het NAL programma Slim Laden voor Iedereen, in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. De monitor wordt regelmatig geüpdatet.

Technische Werkgroep Slim Laden

Door het programma Slim Laden voor Iedereen (SLvI) is ElaadNL gevraagd om de grootste test ooit voor elektrische personenauto’s uit te voeren. 150 personenauto’s worden uitvoerig getest op hun technische mogelijkheden voor slim laden. Omdat deze omvang van testen uniek is in de wereld, is het ElaadNL Testlab speciaal voor dit project uitgebreid met twee extra teststraten. Hierdoor kunnen per week 4 personenauto’s uitgebreid getest worden. Door de samenwerkende partijen in het Slim Laden voor Iedereen programma is een selectie gemaakt van de meest verkochte automodellen. Samen met laadpaalfabrikanten en autofabrikanten is vervolgens een lijst met test situaties opgesteld. Hierbij worden veelvoorkomende slim laden gebruikerssituaties getest maar worden ook de grenzen opgezocht van de slim laden standaarden. De individuele resultaten worden na afloop van het testen gedeeld met de betreffende fabrikant. De samengevoegde resultaten worden later geanonimiseerd publiekelijk gedeeld. Voor de zomer zullen al 35 auto’s zijn getest en eind dit jaar staat de teller op 100.

Keurmerk (NTA) in afrondende fase

Met marktpartijen onder begeleiding van NEN is hard gewerkt aan de ontwikkeling van het keurmerk (de Nederlands Technische Afspraak, NTA) Slim laden voor laadpunten en laaddiensten. Er zijn flinke stappen gezet om in juli tot afronding te komen, waarna het proces voor een certificatieschema zal worden opgestart wat zo’n 6 maanden in beslag zal nemen.

Het certificatieschema maakt het mogelijk om de ‘slimme laadpaal’ en/of de laaddienst te toetsen op conformiteit, waarna - in de vervolgstap – dienovereenkomstig het aantonen van de betreffende conformiteit het onafhankelijke keurmerk mag worden toegepast. Een dergelijk keurmerk zorgt ervoor dat bij zowel aanbieders als afnemers duidelijkheid bestaat aan welke voorwaarden het product of dienst voldoet, in dit geval compatibiliteit met “SlimLaden en Laaddiensten”.

Cookie-instellingen