Het aantal elektrische voertuigen neemt een vlucht. Volgens prognoses die voortkomen uit het Klimaatakkoord is in 2030 de laadbehoefte van elektrische personenauto’s 7.100 gigawattuur (GWh). Om aan deze laadbehoefte te voldoen zijn landelijk naar schatting 1,7 miljoen laadpunten nodig. Voor Groningen, Fryslân en Drenthe betekent dat een verwacht aantal laadpunten voor personenvoertuigen van 22.500 in 2020, naar 69.000 in 2025 en 177.500 in 2030.
De opgave is echter breder dan personenvervoer. Er zal ook een toename komen van het aantal elektrische bussen, doelgroepenvervoer, bestelauto’s, trucks, binnenvaartschepen, mobiele werktuigen, landbouwvoertuigen en light electric vehicles (LEV’s), met elk hun laadbehoefte.
De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is een bijlage van het nationale Klimaatakkoord en heeft als doel ervoor te zorgen dat laadinfrastructuur geen drempel vormt voor de groei van het aantal elektrische voertuigen. Hiervoor is een enorme versnelling nodig in het uitroltempo, een opgave die ook een grote impact heeft op o.a. het elektriciteitsnet en de openbare ruimte.
Om die opgave te halen ligt er een belangrijke rol bij gemeenten en bij de netbeheerders. De NAL vraagt aan elke gemeente een integrale visie laadinfrastructuur en plaatsingsbeleid op te stellen. Behalve dat de visies en het beleid gemeenten helpen bij de uitrol van laadinfra, geeft het netbeheerders ook belangrijke informatie over de impact op het elektriciteitsnet.
Om gemeenten te helpen bij de uitvoering van de NAL is afgesproken dat er NAL-samenwerkingsregio’s worden gevormd. Groningen, Fryslân en Drenthe zijn samen ingedeeld als Samenwerkingsregio Noord. Op dit moment werken de provincies aan een aanpak voor ondersteuning aan de gemeenten en netbeheerders bij het uitbreiden van de lokale laadinfrastructuur. Deze aanpak zal worden opgesteld in overleg met alle belanghebbende partijen.
Contact
Heb je vragen of wil je meer weten over de activiteiten in de regio Noord?
Neem contact op met Regio Noord Nederland