Ook in de publieke ruimte op bedrijventerreinen, in woonwijken en langs verzorgingsplaatsen gaat de transitie in de logistieke sector iets van gemeenten vragen. We beseffen dat dit voor veel gemeenten een nieuw thema is en dat er geen standaard beleidsplan voor gemeenten beschikbaar is.
Om gemeenten hiermee verder te helpen organiseert de NAL Vliegende Brigade samen met het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL) daarom een training logistiek laadbeleid voor beleidsmakers van gemeenten. In drie dagdelen worden 20 beleidsmakers meegenomen in de wereld van logistiek laden. We hebben een diverse groep die deelneemt; van grote gemeenten zoals Amsterdam met een aangekondigde zero emissiezone, tot kleinere gemeenten zoals Beek met slechts 16.000 inwoners en beperkte capaciteit. Aan het einde van de training hebben deze gemeenten handvatten om voor hun gemeente eigen logistiek laadbeleid op te stellen.
Verhitte presentaties over logistiek laden
Het eerste dagdeel vond plaats op 12 juni in Utrecht. Op deze dag namen Kees-Willem Rademakers en Rick Wolbertus van de Hogeschool van Amsterdam de deelnemers op inspirerende wijze mee in alles wat je moet weten van de logistieke sector en de verduurzaming ervan. En dat is eigenlijk best veel! Van de verschillende sub-sectoren van logistieke dienstverlening tot een mini-opfriscursus natuurkunde. Want hoe zat dat ook alweer met wisselstroom, gelijkstroom, kilowatt en kilowattuur?
Daarnaast was het tijdens de training buiten zomers warm. En binnen ook, want de airco was stuk. Het ijswater was niet aan te slepen, maar zo bleven de aanwezigen goed bij de les. Achteraf kunnen de deelnemers alles ook teruglezen op het online leerplatform.
Volgende trainingsdagen
De komende twee trainingsdagen zijn gelukkig in september en oktober, dus dan is de kans wat kleiner dat het weer roet in het eten gooit. Bij de volgende trainingsdag worden de belangrijkste rollen en werkzaamheden voor gemeenten vanuit de NAL werkgroep Logistiek toegelicht en gaat de gemeente Utrecht vertellen hoe zij hun aanpak voor logistiek hebben vormgegeven. Uiteindelijk gaan de deelnemers in oktober op basis van wat ze geleerd hebben ook zelf aan de slag met het opstellen van hun eigen logistieke laadvisie. Dat belooft wat te worden. Wij hebben er in ieder geval erg veel zin in!